Allergiewijzer
Allergiewijzer

Allergiewijzer – Bewust genieten bij Bakkerij Beukeveld

Bij Bakkerij Beukeveld doen wij er alles aan om u goed te informeren over mogelijke allergenen in onze producten. Heeft u vragen over allergieën of overgevoeligheden? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers – wij helpen u graag verder.

Allergenen in onze producten

In principe kunnen alle ingrediënten in brood en banket overgevoelige reacties veroorzaken. Denk aan tarwe, gluten, melk, ei, soja en gist. Wij vermelden deze duidelijk bij elk product op onze website, zodat u bewuste keuzes kunt maken.

Heeft u een specifieke allergie of dieetwens? Neem contact met ons op of spreek een medewerker aan in de winkel. Samen zorgen we ervoor dat u met een gerust hart kunt genieten van onze producten.

Wat is een voedselallergie of -overgevoeligheid?

Voedselallergie is een reactie van het afweersysteem op bepaalde bestanddelen in voedsel, meestal eiwitten. Het lichaam maakt antistoffen aan tegen deze stoffen. Mensen met een voedselallergie of -intolerantie kunnen uiteenlopende klachten ervaren, zoals eczeem, galbulten, diarree, buikkrampen, benauwdheid (astma) of migraine.

Veelvoorkomende allergenen die u in brood terug kunt vinden zijn:

Broodbestanddelen
  • Noten of schaalvruchten worden in de bakkerij regelmatig gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan amandelen, walnoten, hazelnoten, en pistachenoten. Pinda’s zijn als peulvruchten een goed alternatief voor noten.

  • Soja-eiwit in bakkerijgrondstoffen komt voor in ingrediënten als sojameel of sojabloem. Soja-eiwit wordt niet veel gebruikt, maar komt in alle producten in een zeer kleine hoeveelheid voor.

  • Eieren zijn een veelvoorkomende grondstof in producten van de bakkerij. Ook een aantal bakkerijgrondstoffen bevatten eieren of daarvan afgeleide producten. Bij overgevoeligheid voor kippenei is voorzichtigheid met spijs en banket geboden.

  • Lactose is melksuiker. Koemelkeiwit bevat tevens lactose. Lactose komt in bijna alle van melk afgeleide producten voor, behalve in gerijpte kaas.

  • Gluten is een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Meel, bloem maar ook moutmeel is gemaakt van deze granen en bevat gluten. Bij Bakkerij Beukeveld kunt u glutenvrij brood verkrijgen. Dit wordt geleverd vanuit de vriezer.

  • In de bakkerij wordt gewerkt met halve pinda’s of pindastukjes, maar ook met pindaolie of arachideolie. Arachideolie wordt alleen gebruikt om de broodblikken in te smeren.

  • Koemelkeiwit komt voor in melkpoeder en kaas, maar ook in ingrediënten als eipoeder en boterconcentraat.

  • In bijna alle broodsoorten zit tarwe verwerkt.